Cara pasang soket obd iswara

think, that you are not..

Cara pasang soket obd iswara

Nak tukar p starter EVO 3. Boleh ke? TQ -Hotrod MOnza. Salam bro, saye pkai doch 4g Please relpy A. Salam abg jeff. As salam bro, nak tanya nie, saya pakai saga manual 1. Abg Jeff, nak tnya sikit. Starter VR4 bole ke pasang kt iswara yg dh convert enjin 4g91 carb manual?? Salam Abg Jeff. Kereta sy ada prob nak crank. Pada mulanya masa sy crank lgsg xde crank. Ingt starter rosak, sy pn beli starter baru. Bila siap pasang starter baru nk crank pun senyap jgk.

Last sy try jump wire, starter dpt crank tp dia bunyi kasar mcm benda bergesel dan tak berhenti crank. Apa masalahnya abg Jeff? Nak tak nak hidupkan kereta saya.

Tolong la apa yang harus saya lakukan untuk menormalkan kembali kereta saya? Salam sejahtera bro jeff Skrng ni enjin dh setting high compression Enjin panas terus xleh start. Post a Comment.Slm abg jeff. Terima Kasih untuk post yg kedua cara buka dashboard, kalo buat pilihan 1 terendah dan 5 tertinggi, saya bagi abg jeff dalam post ni 5 yang teratas.

Eatc module repair

Patutpun khamis lalu saya cuba ikut tutor yg abg jeff tunjukkan. Pindahkan sahaja soket asal suis dengan menambahkan wire sekadar sampai untuk dicucuk dengan suis yang ada pada dashboard lancer sebelah kanan, soket dapat masuk dengan baik tanpa perlu ubah apa-apa. Tambah wire je bagi panjang. Bro suis dia belah mana nak sambung saya pun tak pasti nak masuk Kat mana boleh tunjuk ajar melalui gambar sbb nak lebih detail lar bro serabut tak tahu nak masuk Kat mana suis ekon tu sorry bro baru nak belajar DIY sendiri bro sbb sebelah kanan dashboard evo tu suis mana yea nak sambung soket aircond??

Ade no phone x? Nk suh wiring dari wira ke evo 3, sbb da tukar wiring, tp kat kepala soket x tau wayar mana nk sambung. Salam tuan. Bang Jeff tolong Bantu, Dari wiring enjin evo3 nak connect Ke wiring dash lancer lokal, socket same tapi ada wyar yang tak ada, boleh kirim diynya kah Ke 3r1ck. Terima kasih. Post a Comment. Dashboard Removal. Posted by jefftacra at Email This BlogThis! Newer Post Older Post Home.

Subscribe to: Post Comments Atom. Other's Entry. I Like. Total Pageviews. Tacra DIY Garage. Bersua lagi dengan entri mengenai bunyi-bunyian yang kerap berlaku pada kereta terutamanya kereta proton.

Throttle Body Problems. Coolant Temperature Sensor. Throttle Body Cleaning. Power Steering Fluid.Saat ini, terdapat banyak sekali jenis-jenis konektor dengan nama yang berbeda-beda dan untuk keperluan yang berbeda-beda juga. Berikut ini adalah penjelasan singkat dan bentuk gambar beberapa Jenis Konektor Standar yang paling sering ditemui. Banana Connector ini sering disebut juga dengan Konektor 4mm, hal ini dikarenakan diameter Pin Banana Conector ini berukuran 4mm. Pin pada Banana Connector ini terdapat 1 atau 2 per spring yang menonjol keluar, sehingga bentuknya menyerupai Pisang Banana.

Salah satu kelebihan Banana Connector Konektor Banana adalah dapat melewatkan arus listrik yang tinggi hingga 10A. Konektor Banana ini ditemukan oleh Richard Hirschmann pada tahun Coaxial Connector ini memiliki kelebihan dalam mengurangi Noise pada Frekuensi Tinggi. BNC Connector Konektor BNC dirancang khusus untuk kabel koaksial coaxial yang membawa signal Frekuensi Tinggi dimana kejernihan signal yang bebas dari Distorsi dan Noise merupakan hal yang sangat penting.

Salati dan dipatenkan pada tahun Konektor D umumnya memiliki 2 baris atau 3 baris Pin. Phone Connector atau sering juga disebut dengan Phone jack adalah Konektor yang pada umumnya digunakan untuk konektor kabel yang menghantarkan signal Audio.

Phone Jack Phone Connector juga tersedia dalam bentuk Mono dan Stereo dan bahkan sekarang sudah dapat ditemukan Phone Jack kombinasi yang terdiri dari Stereo, Mikropon dan Tombol pengendali. Dibawah ini adalah contoh gambar bentuk Konektor Phone Phone Connector beserta socketnya :. Selain konektor-konektor standar yang disebut diatas, terdapat juga konektor yang dipasang dalam PCB yang menghubungkan satu rangkaian PCB dengan rangkaian PCB lainnya.

Konektor PCB tersebut rata-rata terpasang didalam peralatan Elektronika dan tidak dapat dilihat oleh Konsumen pada umumnya. Berikut ini gambar beberapa jenis konektor yang sering dipasang di PCB.

Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Home Daftar Isi. Artikel Terbaru. Komponen Pasif Konektor. Previous article. Next article. Leave a Reply Cancel reply Your email address will not be published. Copyright Teknik Elektronika.Artikel ini akan mencoba menjelaskan manfaat dan kerugian bila menambah tenaga dengan alat nitro OBD2.

cara pasang soket obd iswara

Penambahan tenaga sebesar itu sudah mendekati penambahan tenaga bila remap ulang atau pakai modif piggyback ECU yang harganya jutaan. Bentuk barangnya seperti ini:. Agak aneh karena walau keduanya mengacu pada barang yang sama, namun kemasannya terlihat berbeda.

Yang satu terlihat menutupi tulisan torque sedang yang lain tidak. Penulis curiga bahwa salah satunya palsu. Bila asli, mengapa bisa sama persis tulisannya tapi bisa beda cara kemasan?

Nitro OBD2 ini cara pemakaiannya mudah, plug and play. Hanya dengan mencolokkan alat ini ke soket OBD2 di mobil dikatakan tenaga akan bertambah. Dikatakan bahwa alat ini bekerja dengan meremap ECU sehingga performa jadi lebih baik. Dikatakan bahwa setelan akan menyesuaikan setelan dengan kebiasaan pengendara setelah km jauh banget ya.

Alat dijual dengan beberapa warna.

Wira auto 4g15 injection - where is the egr valve?

Janji penambahan tenaga ini setara dengan yang ditawarkan racechip, alat seharga 3 sampai 9 jutaan. Racechip juga alat plug and play, namun dipasang pada kabel pengatur turbo atau injeksi.

Nitro OBD2 : Alat penjimat minyak yang hebat

Buatan lokal yang mirip adalah Equteche, namun sayang hanya tersedia untuk motor saja, buatan Gisik Untung G6 :. Saya pakai yang kuning. Dari komentar terlihat bahwa pemakai merasa puas karena bisa merasakan penambahan tenaga. Ada indikasikan penambahan tenaga yaitu di gas sedikit sudah ngacir dan AC jadi tidak membebani.

Hasil ini mirip dengan hasil penulis saat memakai cemenite dan pro capacitor, namun dengan perbedaan bahwa penambahan tenaga dengan Nitro OBD tidak disertai pengiritan bensin. Dikatakan bila ingin irit pakai unit yang warna hijau.

Ini berarti bahwa Nitro OBD2 tersebut tidak meningkatkan efisiensi mesin namun merubah setelan sehingga menjadi lebih boros dan bertenaga, atau sebaliknya menjadi lebih irit dan lebih lemah. Ada juga yang sharing merasakan tenaga di rpm tinggi berkurang. Jakarta — Piggyback Instan Nitro OBD 2, perangkat plug and play untuk upgrade performa sedang banyak dibicarakan di dunia maya.

Perangkat yang dibanderol oleh reseller dengan harga Rp ribu bensin itu, bisa dipakai pada berbagai macam kendaraan. Setelah beli, pemasangannya memang mudah, tinggal colok pada soket OBD2. Penasaran dengan hasil akhirnya, dipakai perangkat Dynopack milik workshop Garden Speed sebagai alat ukur.

cara pasang soket obd iswara

Perangkat made in New Zealand itu, langsung dihubungkan dengan as roda, dan keluarannya adalah data tenaga dan torsi yang dihasilkan mesin. Bagaimana hasilnya? Kali pertama yang dirasakan, ada perubahan terutama pada putaran mesin bawah. Terasa lebih responsif alias pedal gas colek sedikit, terasa langsung greng 5.

Wolvy 2 drone

Namun setelah baca data dari Dynopack, terlihat kurang signifikan. Memang terlihat putaran mesin bawah 2. Tapi di putaran mesin atas 5. Bila benar begitu, mengapa banyak yang merasakan penambahan tenaga yang signifikan? They can also try to fool the ECU into thinking the MAF air temp is colder than it actually is, so it squirts more fuel. The Juke already runs rich, so this would be a bad thing and probably decrease mpg.

Dikatakan bahwa alat Nitro OBD2 membuat pedal gas seakan ditekan lebih dalam dari yang seharusnya. Sehingga pedal gas ditekan sedikit sudah hampir sama dengan ditekan banyak. Kesimpulannya, dengan harga yang cuma ribuan, Nitro OBD2 cukup bisa memberikan sensasi penambahan tenaga kepada pemakainya.

Efek yang terbesar bisa dirasakan karena sensor pedal gasnya dimainkan.Ye,check kat kotak fius,cari fius clock ,kalau putus tukar dengan yang baru. Mungkin ada berlaku lintar pintas semasa penyambungan dilakukan Kalau boleh semasa mengesan wayar gunakan voltmeter test ,alat ini boleh dibeli kat hardware harganya sekitar rm20 ke rm40 kerana alat ni arusnya tak sekuat arus dari test lamp. Jangan gunakan test lamp untuk menguji peralatan elektronik kereta anda kerana arus dari mentol test lamp kadang-kadang boleh melebihi 12volt dan akan merosakan peralatan elektronik yang berhampiran.

Salam, Saya cuba nak cabut radio blaupunkt ori wira saya, tapi tak dapat nak cari screw nya. Ada kah saya perlu buka cover dashboard dulu?

Atau saya kena raba2 di bawah dashboard. Terima kasih. Salam,biasanya tarik keluar saja radio tu,kalau ketat mungkin dah kene double side tape kot,memang masalah nak cabut radio yang dah kene gam ni,saya pernah kene sekali so kene tolak dari belakang perlahan-lahan sampai double side tu terbuka,owner tu kata untuk mengelakan radio dari dicuri,oh satu lagi gunakan satu besi nipis biasanya ada dlm kotak radio baru cungkil kiri dan kanan radio sehingga radio longgar ,maka mudah la anda untuk menarik keluar radio tersebut.

cara pasang soket obd iswara

Bro, camne nk crik wayar2 radio tu kalo dah dipotong? Sebab bli kete 2nd radio takde pastu wayar dah xtau mane g. Oraite thank Bro. Yang ni saya pon tak tau. Slm semua Stakat ape yg saya tau. Contoh wayar speker dpan. Kanan biru full dan biru belang hitam. Jika tuan guna satu speker je dan ambik set kaler je contoh kuning full dan kuning belang hitam pun dikira mono.

Contoh sound stereo bro boleh dgr lagu dlm telifon mengunakan earphone R L bro akan perasan dlm lagu tu ade bunyi berasingan akan lebih jelas bila bro dgr kiri kanan dan cabut sebalah dgr balik ade bunyi yg patut dgr tp x jelas dan bila dgr 22 blah bunyi complate.

Gst invoice format in excel

Bleh buat sndiri tetapi memerlukan cek dgn detail. Boleh contect sy d page fb.Saya baru tukar lampu kecil myvi kaler biru.

cara pasang soket obd iswara

Tok sah tukar rating mentol. Tkot reflector dlm xtahan suhu mentol jenis laen. Rating berbeza plak effect wiring system. Tlglah klau pin tu patah dari tempat asalnye. Camne cara nak pasang balek? Jumaat, 12 Mac Teknik menukar lampu depan kereta. Seperti yang dijanjikan semalam, selepas pulang dari kerja, saya telah melakukan aktiviti menukar mentol lampu depan untuk kereta saya.

Cara-caranya adalah seperti berikut: 1. Tahu kedudukan lampu kereta anda dimana. Siapa tak tahu lampu kereta rupa dia macammana, cuba masuk dalam kereta pastu pulas batang hitam sebelah kanan steering sehingga lampu kereta anda menyala. Maka yang menyala di hadapan kereta anda itulah lampu kereta anda. Dibelakang lampu kenderaan anda itu ada satu soket yang dikelilingi oleh satu seal getah. Pada bahagian inilah kita akan melakukan kerja.

Mula-mula, cabut soket itu dengan menariknya keluar sambil menggerakkan kiri dan kanan. Ini rupa soket tersebut.

Kemudian cabut getah seal yang mengelilingi soket tadi. Cara mencabut adalah dengan menarik getah itu ke belakang dengan secukup rasa kekuatan anda. Setelah dicabut getah itu, anda buleh periksa satu anak panah pada sisi getah itu, dan terdapat satu perkataan "TOP" disebelahnya. Ini bermaksud apabila anda hendak memasukkan kembali getah itu, anak panah ini menunjukkan ia berada di posisi atas.

Setelah getah itu dicabut, kita akan nampak mentol yang hendak kita tukar. Alihkan satu pin yang mengikat mentol tersebut lihat gambar dibawah untuk kedudukan pin. Cara untuk mengalihkan pin tersebut adalah dengan menekan sedikit pin tersebut ke dalam dan kemudian gerakkannya sama ada ke kiri atau ke kanan bergantung kepada jenis kereta.

Kemudian lepaskan pin itu setelah berasa pin itu telah pun dialihkan. Untuk makluman, ada sesetengah jenis kenderaan yang pin ini akan tercabut terus setelah dialihkan. Sekiranya kenderaan anda adalah sama seperti jenis ini, pastikan kedudukan pin dan ingat supaya senang apabila anda hendak memasangkannya semula nanti.

Aib notizie 5/99. aib programma info2000

Alhamdulillah, CRV saya punya pin telah diikat dengan satu skru. Kemudian buleh la dikeluarkan mentol yang hendak ditukar. Kebanyakkan orang selalu mengabaikan perkara ini, dan kemudian menjadi masalah semasa hendak meletakkan mentol ganti. Ini rupa mentol lampu depan kenderaan.

Setelah digantikan mentol itu, pasang balik semua getah dan soket seperti waktu kita mencabut mentol itu. Maka siaplah cara untuk menukar mentol lampu depan kenderaan anda.

Tetapi kisah saya belum berakhir Setelah mencabut mentol kenderaan saya yang terbakar, lampu sebelah kanan itu masih lagi tidak mahu menyala Pada firasat saya, ini konpem wiring kereta problem nih. Suspek utama saya adalah kedai Sato Wangsa Maju yang pasang foglamp saya hari tu, pasti mereka telah buat wiring salah.

Tapi setakat suspek tanpa bukti tak dapat menunjukkan mereka bersalah. Maka saya juga tak dapat nak claim kat merekaPada ruang ini saya ingin menceritakan sedikit sebanyak pasal repair electrical kereta,jika anda masalah pasal electrical kereta seperti power window,lampu tak menyala,horn tak berbunyi dan lain2 lagi masalah la,termasuk kalau ada masalah engine punyer wiring, Motecmat boleh buat wiring kereta anda kemas kembali dan berfungsi dengan elok.

Atau pun anda tidak ada masalah dengan wiring kereta anda tapi anda ingin membuat wiring kereta anda lebih kemas lebih selamat dan sedap mata di pandang,anda boleh jumpa saya dan saya akan buat dengan cantik dan kemas seperti yang saya janjikan.

Dan untuk deal harga saya mintak kepada anda yang berminat dengan kerja ini supaya membawa kereta terlebih dahulu untuk saya melihat keadaan wiring kereta anda. Saya akan bagi satu harga yang berpatutan dan munasabah.

Dan untuk yang ingin memasang halfcut saya buat satu promosi harga upah pemasangan hanya rm Dan semua alat ganti yang perlu ditukar lain harga,atau pun anda beli sendiri pun boleh. Ambil masa berapa lama? ECU x leh baca. Salam encik.

PORT DAN SOKET PADA KOMPUTER

Salam tuan rumah. Sy ada kete merc ML cdi. Nk tukar enjin toyota 2. Bleh ke.? Brapa kosnya klu cik mat yg cr enjin dan buat semua termasuk puspakom. Terima kasih. Alarm Kereta saya rosak. Alarm Boleh repair tak? Berapa Kos repair atau kalau ganti baru, berapa kosnya?

Alarm kereta saya sebelum ni bila lock, side mirror akan tertutup. Radio kereta saya tak hidup… Lepas 6 bulan, tiba-tiba hidup balik. Bahagian depan kereta saya berbunyi macam ada benda longgar. Ok bgus idea…dan klu buat mcm tu. Dan klu tukar fusebox baru betapa dan klu tukar fusebox recorn betapa yee…. Salam En. Sila klik di perkhidmatan kami kemudian klik di hubungi motecmat then ada maklumat semua kat situ,jika nak datang pastikan call sy dulu tq.

Salam en mat, saya nk tanya msalh kete waja tahun auto. Boleh en mat kenal pasti sakitnya waja saya….


Vudogul

thoughts on “Cara pasang soket obd iswara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top